Den 12 mars hölls ett välbesökt seminarium ”Affärer i Norge” i Göteborg. Seminariet som hade 85 deltagare, riktade sig främst till företagare som redan gör eller planerar för, affärer med Norge. Experter visade under dagen på vilka möjligheter som finns och vilka misstag som går att undvika när man gör eller funderar på att bedriva verksamhet i vårt grannland.

 

Bedriva verksamhet i Norge

Charlotte Sandstedt, KGH

Catharina Olofsson, KGH och även ordförande i norsk-svenska handelskammaren inledde tillsammans med Charlotte Sandstedt, KGH, den första intensiva kunskapstimmen med att visa upp hur de kan erbjuda företag hjälp under de flesta faser i en Norgesatsning. 

– Att handla med Norge är inte som att handla med ett annat EU-land. EU och Norge har dock EES-avtalet som förenklar väldigt mycket. Det innebär att varor ofta är tullfria, men att allt man för över gränsen behöver deklareras, säger Catharina Olofsson.
Ett råd som Catharina ger är att ta reda på vad tullvärdet är för just dina varor. Ofta behöver företag registrera någon företagsform i Norge för att bedriva verksamhet där, och därför erbjuder KGH tjänster som innefattar allt från registrering av den norska verksamheter, till löpande administration och hjälp med tullhandlingar för att föra över material, maskiner och reservdelar över gränsen.
Ett annat råd som Catharina Olofsson och Charlotte Sandstedt ger företagen är att inte utlova någon leveranstid innan ni har tänkt igenom vilka förberedelser som krävs och hur lång tid de delarna tar.

Projektet Gränsmöjligheter

Annika Daisley, Svinesundskommittén, som inom projektet Gränsmöjligheter är arrangör av dagens seminarium berättade om gränskommitténs arbete för regionen.
– Norge och Sverige är varandras viktigaste handelspartners, säger Annika och poängterar att 5 miljoner norrmän bidrar till motsvarande handel med Sverige som 82 miljoner tyskar.
Mikael Sondell, Grensetjänsten, gav en sammanfattning av vad Interregprojektet Gränsmöjligheter arbetar för och vilken typ av insatser som gjorts under projektets två första år.
– Projektet är nu inne på målrakan och avslutas efter augusti månad i år. Det är en stor utmaning att stötta företag vid en 161 mil lång landsgräns mellan Sverige och Norge, som samtidigt är EU:s yttre gräns och den längsta gränsen mellan två länder inom Europa, säger Mikael.
Projektet har tagit sig an utmaningen genom att jobba med att bygga upp en struktur för att kunna stötta näringslivet längs hela gränsen och genom en stor insats för att sprida kunskap om att driva verksamhet över gränsen, och vilket stöd som finns att tillgå för företagen.

Det ska vara lätt att göra rätt

Kjell Olsén och Ewa Bertilsson från Grensetjänsten

Ewa Bertilsson och Kjell Olsén, Grensetjänsten vill att det ska vara lätt att göra rätt vid affärer med vårt västra grannland. Grensetjänsten Norge-Sverige är ett gränsöverskridande myndighetssamarbete mellan Sverige och Norge som kostnadsfritt ger information till privatpersoner och företag för att de ska undvika gränshinder och hamna rätt i det andra landet.
– Grensetjänstens hemsida www.grensetjansten.com är bra att börja sin resa på. Man behöver inte lära sig alla lagar och regler utan bara det som gäller just er verksamhets situation och vi kan hjälpa er att kartlägga allt ni behöver veta, säger Ewa.
Skatteverket är en av de myndigheter som Grensetjänsten samarbetar med och genom Grensetjänsten kan företag och privatperson få hjälp direkt av Skatteverkets experter i Norge-Sverige-frågor.
– Ta reda på vad som gäller för just er. Fråga ingen annan när det gäller era skattefrågor, säger Simone Johansson från Skatteverket.
Simone tycker att det är viktigt att en anställd har koll på om sin arbetsgivare anställer dig i Sverige eller Norge när du jobbar i Norge, och även att en arbetsgivare har insikt i en anställds tidigare Norgeliv.
– Tänk dig att du har en Norgeryggsäck där du lägger alla dina Norgedagar. När den är full, alltså det har blivit 183 dagar i den under en tolvmånadsperiod, övergår personens skatteplikt till Norge för hela innehållet i ryggsäcken, säger Simone.
Simones tips till företag med personal som skickas på jobb i Norge är att fråga om de har Norgedagar i säcken. Det är också viktigt att känna till ifall personalen är gränsgångare eller inte.

Linda Emilsson, Business Region Göteborg

Regional Exportsamverkan i Västra Götaland kan också hjälpa företagen som vill bedriva verksamhet i Norge. 

– Analyser, exportstrategi och potential på nya marknader är exempel på vad man kan få hjälp med, säger Linda Emilsson från Business Region Göteborg.
Det finns även en gemensam kalender med alla organisationers aktiviteter på ämnet internationalisering. Adressen till kalendern är www.internationellkalender.se.

Skillnader och likheter

Det finns en rad likheter men även olikheter när man gör affärer med Norge kontra i Sverige. Jan Andreasson, erfaren entreprenör med många verksamhetsår i Norge, tillika vice ordförande i Norsk-svenska handelskammaren och generalkonsul för Norge i Västsverige, gav en inblick i frågan med särskilt fokus på olika affärskulturer.
– Vi i tycker att vi är så himla lika, så vi tänker inte på olikheter. Även språket kan vara en fälla, så var tydliga med vad ni förstår och inte. Ett exempel är ordet ”måla” som på norska betyder att mäta och på svenska något helt annat. Och dra nytta av varandras olikheter, då får ni ett superteam, säger Jan.

Seminariet var arrangerat av Svinesundskommittén (årskonferens för projektet Gränsmöjligheter) i samarbete med Norsk-Svenska Handelskammaren och Norges generalkonsulat i Göteborg.