Linda Einarsrud, VD på Strömstad Spa & Resort. Foto: News Öresund

Potentialen i att ha den norska marknaden så pass nära är något som spahotellet Strömstad Spa & Resort i Strömstad har tagit vara på, och idag är en stor del av deras kunder från Nor­ge. Det geografiska läget och den norska traditionen av att åka till Sverige för att gå på spa är faktorer som gynnar företaget när de lockar kunder från andra sidan gränsen.

I rapporten ”Mentala gränshinder” har Öresundsinstituttet utifrån 63 djupintervjuer identifierat sex mentala gränshinder. Ett av dem är nationell gravitationskraft. Faktorer så som exempelvis utbildningsväsen, politik, branschorganisationer och kulturutbud för både mentalt och fysiskt människor och företag bort från gränsen och in mot nationens centrum. Men den nationella gravitationskraften har också bidragit till att det uppstått nationella traditioner och vanor vilka även kan vara till fördel för företag, vars produkter eller tjänster passar bra in på den svenska eller norska marknaden. Strömstad Spa & Resort har tagit vara på de skilda traditionerna inom spakulturen. 

På parkeringen utanför Strömstad Spa & Resort trängs bilar med vartannat svenskt och vartannat norskt registreringsnummer. Linda Einarsson, vd och ursprungligen från Norge, tar emot i foajén och från ett mötesrum intill hörs norska röster.

För Strömstad Spa & Resort är det naturligt att vända sig mot den norska marknaden. Linda Einarsrud berättar att Strömstad är en stor turistdestination för norrmän och kanske mer välkänt på den norska sidan än den svenska. När hon själv bodde i Norge associerade hon Strömstad med semester, antingen åkte man till Sørlandet på sommaren – eller till Strömstad.

– När man ligger som vi gör i Strömstad… Vi får det ju inte gratis men norrmännen är ju här, och de hittar ju oss. Vi känner att Strömstad är mer känt i Norge än i Sverige.
Linda Einarsrud berättar att spakulturen kom tidigare till Sverige än till Norge, vilket har skapat en tradition av att resa över gränsen för att gå på spa, och idag har Strömstad blivit en stad som många norrmän förknippar med just spa. För Strömstad Spa & Resort är det därför en större utmaning att nå ut till den svenska marknaden.

– Våra säljare säger att Strömstad som destination är mer känd på den norska marknaden än den svenska. Om man kommer till Göteborg, Stockholm eller städer söderut måste vi först berätta var Strömstad ligger. Vi jobbar mycket nu med att bli kända på den svenska marknaden, för vi önskar ju en jämn fördelning. De senaste åren har det varit ungefär 70–80 procent norrmän. För att nå ut till båda länderna är säljavdelningen uppdelad i två marknader.

– Vi har delat upp säljavdelningen i varsin marknad. Vi jobbar väldigt mycket mot Østfold och Vestfold, så vi har en säljare som har ansvar för de områdena, och så har vi en säljare som ansvarar för Oslo. De områdena är huvudfokus.

Vad innebär det för ert företag att ni har en stor del av marknaden i Norge?
– Vi har ju ett väldigt gynnsamt läge. Det är nästan ett lyxproblem att ha två så stora marknader nära. Østfold, Vestfold och Oslo, de folkrikaste områdena i Norge, plus Göteborg, Karlstad och trestadsområdet. Så på så sätt har vi ju ett väldigt bra läge, vi ligger mitt emellan Oslo och Göteborg.

Har ni även norska anställda?
– Ja, vi har en del norrmän som jobbar här. Men det är ingen som pendlar utom säljarna. Annars är det norrmän som har flyttat hit som jobbar hos oss. Ytterligare en sak som har tenderat att locka norrmän till Strömstad är den svenska valutan.

– På grund av valutan har det ju varit billigare för företaget att lägga en konferens i Sverige, och även om valutakursen är ganska lik nu så tror jag fortfarande att många ser det som positivt. Man ger lite mer till sin personal eftersom de får handla på vägen hem. Vi har ju bussar som kör förbi Eurocash eller Systembolaget eller något annat på väg hem. Det blir ju en extra positiv grej för de anställda.

FAKTA: STRÖMSTAD SPA & RESORT
Verksamhet:
Resorthotell som erbjuder spabehandlingar, mat och aktiviteter såsom golf och naturupplevelser. Hotellet har funnits sedan 2007, och köptes 2018 av det norska bolaget Norwegian Hospitality Group.
Antal anställda: 78 fast anställda, fler under sommaren
Jobbar över gränsen: Ja, både vad gäller sjäva produktionen och försäljningen.
Ort: Strömstad
Intervjuperson: Linda Einarsrud,vd