Över 40 företagare kom till Verket i Östersund den 17 oktober för ett kostnadsfritt seminarium om export till Norge.  Experter delade med sig av sin kunskap om alltifrån varuexport till etablering och bedrivande av tjänster över landsgränsen.

Mimmi Goude, handelssekreterare på Business Sweden i Oslo, som har lång erfarenhet av att stödja svenska företag med handelsfrågor i Norge, guidade företagen i vad som är på gång i Norge och var affärerna finns. Hon pratade också en hel del om vikten av att göra en grundlig marknadsundersökning för att komma rätt från början.

Mikael Sondell och Ewa Bertilsson vid informationstjänsten Grensetjänsten Norge-Sverige gav en inblick i vad du bör tänka på som företagare när du tar uppdrag på den norska marknaden.

— Tänk på att när företaget och personalen rör sig över landsgränsen och utför arbete i Norge så händer det något! Att bedriva näringsverksamhet på norsk mark betyder att ni ska förhålla er till norska regler och ett flertal registreringar är nödvändiga för att kunna sköta sina affärer i Norge. Vilka dessa är skiljer sig en hel del från verksamhet till verksamhet, säger Ewa Bertilsson.

Rebecca Forsberg, KGH Customs i Östersund, visade genom praktiska exempel hur en förtullning ut och in i EU går till. Varor ska exporteras och importeras. KGH Customs Service kan hjälpa företag att ordna tullhandlingar och hitta rätt i djungeln av varukoder.

— Ha alltid med ursprungsland för varan i exportdeklarationen och skicka aldrig något utan leveransvillkor, poängterade Rebecca Forsberg.

Simone Johansson, Skatteverket, beskrev olika skattefrågor man möts av vid aktiviteter över gränsen. Olika skatter följer olika regler, inkomstskatt, moms och sociala avgifter, förklarade Simone.

— Mycket skattefrågor kommer an på varje individs bakgrund. En företagare behöver därför känna till den anställdes historik för att vara säker på att beskattning sker i rätt land. Vad gäller moms så finns det många regler och ännu fler undantag. Men man behöver inte lära sig allt, utan bara vad som gäller för just den vara eller tjänst som ditt företag säljer, informerar Simone Johansson.

Företagaren Jörgen Eriksson, Ventana Hackås berättade om sina erfarenheter att arbeta ”business-to-business” på den norska marknaden. Jörgen delade med sig av många värdefulla tips, bland annat på området affärskultur. Hans slutord var att ”om man gör sin hemläxa så är Norge möjligheternas land”.

Organisationerna inom Regional exportsamverkan Jämtland Härjedalen avslutade dagen med att visa exempel på hur de kan stödja företagen vid en exportsatsning. Dagens avslutades med en frågestund där företagarna hade möjlighet att prata individuellt med experterna.

Seminariet arrangerades av Regional exportsamverkan Jämtland Härjedalen i samverkan med Interreg-projektet Gränsmöjligheter.