Över 60 personer samlades i TanumStrand, Tanums kommun den 25 januari för att lära sig mer om att göra Affärer i Norge. Under dagen berättade experter om vad man bör tänka på för att lyckas i grannlandet.

Projektet Gränsmöjligheter håller seminarier längs hela den 161 mil norsk-svenska gränsen för att inspirera och informera om att göra affärer med grannlandet. I slutet av januari hölls det femte seminariet i ordningen, denna gång på västkusten i Sverige.

Dagen inleddes av Liselotte Fröjd, kommunstyrelsens ordförande i Tanums kommun. Liselotte hälsade välkommen och berättade om Tanums kommun och dess möjligheter, där norrmännen är en berikande gäst.

Dagens entusiasmerande moderator, Annika Daisley, Svinesunds kommittén, berättade om deras arbete, hur många svenska etableringar som finns i Norge och hur viktig den norska marknaden är för svenska företag.

Ta reda på saker innan

Catharina Olofsson, KGH A&V Services och Kristian Halse, Ecus, visade steg för steg hur man bör göra före anbud och arbetsstart gällande tull och moms samt vad man bör tänka på gällande registreringsplikt. De rådde att ta reda på vilken typ av verksamhetsform som skulle passa just dig och ditt företag, är det ett aktiebolag (aksjeselskap), enskild näringsverksamhet eller norskregistrerat utländskt företag som passar bäst?

— Undersök förutsättningar innan du gör affärer i Norge och lär dig mer, det gör det hela mer intressant, sa Kristian Halse, Ecus. Och ta hjälp, så kommer allt gå mycket smidigare, avslutade han.

Simone Johansson, Skatteverket talade om att nyckeln till framgång är att ta reda på saker innan. Ta höjd och var ute i god tid, det är inte samma regler i Sverige och Norge. Dessutom är det fyra olika regelverk att ta hänsyn till; folkbokföring, inkomstskatt, sociala avgifter och moms.

— Som företagare behöver du vara expert på mycket, men nöj dig med att ta reda på vad som gäller just för dig, var Simone Johanssons tips.

Ewa Bertilsson och Kjell Olsén, Grensetjänsten, berättade om hur de kan lotsa både företag och privatpersoner på rätt väg gällande att bedriva verksamhet i Norge.

— Det ska vara lätt att göra rätt, sade Kjell Olsén.

Grensetjänsten arbetar bland annat med att ge kostnadsfri information och är dessutom en viktig samordnare mellan myndigheter i båda länderna.

Starta företag i Norge

Christian P. Iversen och Strula Winther, Brönnöysundregistrene (motsvarande svenska Bolagsverket) kom ända ifrån Nord Norge för att berätta om att starta och bedriva företag i Norge. De talade om hur du går tillväga när du ska starta företag i Norge; vilka företagsformer som finns samt när du ska registrera moms med mera. Har du exempelvis ett norskt företag ska all registrering ske elektroniskt, på www.altinn.no. Där finns en verktygslåda där du får information om hur du går tillväga när du ska starta företag i Norge.

Stöd för att växa internationellt

Olle Jonäng, Regionalt Exportcenter Västra Götaland, berättade om regeringens satsning på att ha Exportcenter runtom i Sverige för att kraftsamla och göra det enklare för företagare att få rådgivning och stöd. Dessutom hade han med sig ett gäng experter; Exportfrämjarna i Västra Götalandsregionen. Exportfrämjarna berättade om vilka stöd som finns för att göra affärer i Norge. Först ut var Almi, som kan hjälpa företag med bland annat kunskap och rådgivning. Målet är att företagen ska få så bra förutsättningar som möjligt och därefter kan Almi hjälpa till även med finansiering.

Jonas Englund kom från Business Sweden. Deras mål är att hjälpa företag att nå sin fulla internationella potential. Business Sweden ägs av staten och de har uppdrag från utrikesdepartementet och Sveriges allmänna utrikeshandelsförening. Business Sweden finns över hela Sverige och har 55 kontor runtom i världen. Business Sweden ska underlätta för svenska företag att växa internationellt.

Karin Grundskog berättade om tre olika nätverk som finns i området; Business Region Göteborg, Enterprise Europé Network och Industriell Dynamik. Business Region Göteborg arbetar med att stärka och utveckla näringslivet i Göteborgsregionen. Enterprise Europé Network, hjälper små medelstora företag att skapa innovation och växa internationellt, kostnadsfritt. De arbetar med rådgivning kring innovation och information samt hjälper företag att hitta samarbetspartners utomlands. De är finansierade av Tillväxtverket och EU-kommissionen. Industriell Dynamik är ett nätverk främst inom forskning. Här kan du få åtta timmars kostnadsfri rådgivning inom forskning, expertkompetens, som kan tillämpas i företagen. Du når dem via IUC Väst i Fyrbodal.

Därefter talade Exportkreditnämnden, EKN, Anders Ljungkvist och Annette Johansson, från Svensk Export Kredit, SEK (statens exportbank). SEK:s uppdrag är att på kommersiella och hållbara grunder säkerställa tillgången till finansiella lösningar för svensk exportnäring. De erbjuder bland annat direktlån till svenska exportörer.

Sist men inte minst berättade Moa Boëthius vid näringslivsenheten i Västra Götalandsregionen om hur de arbetar med regional utveckling och om Tillväxtverkets internationaliserings- och digitaliseringscheckar som finns att söka för företagen.

Sammanfattningsvist rådde Exportfrämjarna företagare att kolla regelverket först, säkra era betalningar, ta hjälp – kostnadsfritt –   och nyttja det regionala exportcenter som finns!

Eftermiddagen avslutades med en mycket god lunch och januarivädret bjöd på strålande solsken på den vackra västkusten. Tack alla medverkande och framförallt, alla deltagare, för att ni kom!

Länkar från dagens seminarium:

www.tanum.se

www.svinesundskommitten.com

www.grensetjansten.com

www.gransmojligheter.com

www.altinn.no

www.workinnorway.no

www.verksamt.se

www.vgregion.se/foretagsfinansiering