Den 12 oktober höll projektet Gränsmöjligheter ett seminarium i Arvidsjaur om att göra affärer med Norge. Meningen var att informera företagare och andra intressenter om möjligheterna med att göra affärer med vårt västra grannland och om vilken hjälp det finns att få.

Karin Lundberg från näringslivskontoret i Storumans kommun var en av besökarna på seminariet i Arvidsjaur.

 

Dagen inleddes av Stina Johansson, näringslivschef i Arvidsjaurs kommun, som hälsade välkommen och berättade om näringslivet i kommunen vars fokusområde under 2017 är på export med gränsland.

Riitta Leinonen, projektledare Nordkalottens Grensetjeneste – Naeringslivsveiledning

Därefter presenterades EU-projekten Gränsmöjligheter och Nordkalottens Grensetjeneste – Naeringslivsveiledning av Mikael Sondell och Riitta Leinonen, som tillika var dagens arrangörer.

– Närheten till Norge med goda förbindelser och att vi förstår varandras språk gör dock att vi ibland glömmer att det finns utmaningar också. Norge ingår inte i EU, något som kan innebära en del krångel vid export, berättar Mikael Sondell, projektledare i Gränsmöjligheter.

Projektet Gränsmöjligheter har som mål att arbeta för utökad gränsöverskridande verksamhet längs hela den 161 mil långa landsgränsen mellan Sverige och Norge.

Mikael Sondell, projektledare Gränsmöjligheter

Mikael Sondell från Grensetjänsten Norge-Sverige, projektledare Gränsmöjligheter

– Genom att etablera nya kanaler till näringslivet i Norrbotten hoppas vi att genom information och kunskapsspridning göra det enklare att göra rätt och därigenom få fler företagare intresserade av att göra affärer med Norge. Dessutom vill vi lära känna företagens behov för att identifiera eventuella gränshinder som vi sedan kan bearbeta, avslutar Mikael Sondell.

Einar Bødker

Einar Bødker, sektionschef vid Junkerdal tullstation

Einar Bødker, sektionschef vid Junkerdal tullstation, fortsatte dagen med att informera om norska tullregler vid export av varor till Norge, exempelvis temporär export, införselmoms och deponering.

Ami Avellán

Ami Avellán, Ami Avellán Jewellery

Därefter fick vi inblick i en mikroföretagares vardag. Ami Avellán berättade om utmaningarna med att sälja silversmycket över tre landsgränser.
– Momsen är krångligast, menade Ami Avellán. Ett sätt att underlätta för småföretagare vore att hitta en gemensam nordisk lösning med betaltjänster, sade Avellán.

Simone Johansson från Skatteverket förklarade vad som gäller för företag och personal vid affärer med Norge. Hon fick många frågor från de över 30-talet deltagare som kom till seminariet.

Simone Johansson, Skatteverket

Det viktigaste är att ta reda på vad som gäller för dig och ditt företag innan du åker över gränsen, rådde Simone Johansson från Skatteverkets utlandsavdelning i Karlstad.

Grensetjänsten Norge – Sverige är en informationstjänst med samordnad myndighetsinformation lokaliserad vid gränsen i Morokulien. Grensetjänstens Ewa Bertilsson och Mikael Sondell berättade om vad du som företagare ska tänka på vid affärer i Norge, med eller utan personal. Deras tjänster sträcker sig till alla längs den 161 mil långa gränsen.

Jag kände inte till Grensetjänsten och deras informationstjänst innan. Men det är en jättebra kanal för våra företagare som jag ska sprida vidare, berättade Karin Lundberg från näringslivskontoret i Storumans kommun.

Dagens seminarium hölls samman av en positiv och underhållande moderator, Ulf Hägglund, vd för näringslivsbolaget Strukturum i Jokkmokk.

 

Projektet Gränsmöjligheter kommer hålla fler seminarier både i Sverige och Norge med syftet att få fler företagare att ta klivet över gränsen!